Scootmobiels: Moeten liften en de liftomgeving worden aangepast door het toenemend gebruik hiervan?

Toename van scootmobiel-gebruik brengt nieuwe inzichten met zich mee. Inmiddels rijden er in Nederland ongeveer 150.000 scootmobielen en naar verwachting zal dit in de komende jaren verviervoudigen tot 600.000. Voor de overheid, die voorzieningen en maatregelen zal moeten treffen op het gebied van infrastructuur voor het gebruik van dit type vervoer maar ook voor verzorgingstehuizen en bejaardentehuizen, wordt het een hele uitdaging hoe hier mee om te gaan. En natuurlijk  is het voorin de keten bij de architecten en bouwers van dergelijke projecten belangrijk om hier rekening mee te houden.

Liftdeuren zijn niet bestand tegen grote krachtige impact. Dat bleek onlangs weer overduidelijk. Op 15 juli raakte een bejaarde vrouw te Zwolle daardoor zwaar gewond en op 16 juli verongelukte een vrouw uit Nieuwegein. In beide gevallen vielen zij in de liftschacht omdat de liftdeuren bezweken waren nadat de dames er met hun scootmobiel tegen aan waren gebotst.

Het Nederlands Liftinstituut uit Amsterdam bestudeert, op verzoek van de lifteigenaren, de ongevallen in Nieuwegein en in Zwolle. Nu is het al wel duidelijk dat liftdeuren niet berekend zijn op een aanrijdingg met een scootmobiel. De krachten die kunnen vrijkomen als de scootmobiel op snelheid is zijn al snel tien keer zo groot als de toelaatbare belasting. De huidige normen houden ook geen rekening met botsingen met een scootmobiel. Ook is duidelijk dat de liften aan alle wettelijke veiligheidseisen voldeden. Ze waren op tijd gekeurd en in orde bevonden.

Deuren van oudere liften, gebouwd onder het liftenbesluit 1, moeten voldoen aan de norm NEN 1081. Voor nieuwere liften, gebouwd conform het Warenwetbesluit liften, geldt de vervaardingnorm NEN-EN 81-1. Deze norm schrijft een sterkte-eis voor van 300 N op 5 cm2, waarbij geen blijvende vervorming mag optreden. De bij de aanrijding van een scootmobiel tegen liftdeuren opgetreden krachten zijn een veelvoud van deze waarde.

Eurlicon adviseert partijen hoe hiermee om te gaan.

Als adviseur voor liften, gevelonderhoud en roltrappen, is eurlicon betrokken bij toegankelijkheid van gebouwen. Hierbij worden situaties en omgevingen geïnspecteerd op de vrije toegankelijkheid voor allen. We kijken niet alleen naar liften, maar ook naar de omgeving ervan en adviseren erover. Ook in uw geval kan eurlicon een bijdrage leveren het risco van scootmobiel gebruik bij en rondom liften te verlagen.
 

Bent u geïnteresseerd? Neem dan contact op met ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of telefonisch 020-4942740.